Pulled pork – szarpana wieprzowina idealna na imprezę

46094217_261297714736807_2990237921753169920_n

To jedno z tych dań, o które proszą Cię znajomi gdy zastanawiasz się co podać na kolację. A Ty zgadzasz się na to bez wahania! Przede wszystkim dlatego, że niemal samo się robi, jest pyszne i efektowne. Możesz je zrobić w wersji dla ubogich z kupnymi bułkami i kiszonymi ogórkami albo nieco się wysilić i te rzeczone bułki upiec sam. Na tę opcje również mam szybki patent. Niestety, nie lubimy się zbytnio z drożdżowym ciastem, dlatego zawsze do takich wypieków podchodziłam z dystansem. Jednak przepis, który znajdziesz poniżej stal się kamieniem milowym w moich relacjach z drożdżami.

Podsumowując, moja propozycja to szarpana wieprzowina w bułce z sałatka coleslaw.

Mięso:

  • 1,5 kilograma łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 2 limonek
  • sok z pomarańczy
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki oregano

Przyprawy mieszamy ze sobą i uzyskaną mieszanka nacieramy mięso. Do żeliwnej brytfanny wrzucamy na dno pokrojone w ćwiartki cebule, ząbki czosnku, układamy na tym mięso i polecamy sokiem z pomarańczy i limonki. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsiusza na 4 – 4,5 godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i delikatne, swobodnie powinno móc „poszarpać się” ;) najlepiej do tego użyć dwóch widelców.

Bułki, ok. 8 sztuk:

  • opakowanie drożdży instant 7 g
  • szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 szklanki maki
  • 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 jajka
  • żółtko do smarowania’
  • sezam do posypania

 

Drożdże wsypujemy do mleka z dodatkiem cukru, odstawiamy na kilkanaście minut. Jaka roztrzepujemy z solą, dodajemy mleko z drożdżami i stopniowo mąkę oraz roztopione masło, mieszamy aż ciasto będzie na tyle zwarte żeby przerzucić je na stolnice. Wyrabiamy je do czasu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk ani blatu. Proces wymaga cierpliwości i czułości ;) wkładamy ciasto do posmarowanej tłuszczem miski (wtedy nie będzie się kleiło ścianek), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godziny.

46051498_298201304357485_8610641900644335616_n

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 bułek, formujemy i odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. Następnie smarujemy je roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem.

Pieczemy je ok 15-20 min na złoty kolor.

W cieple, przekrojone bułki wkładam plaster sera cheddar, solidną porcję mięska i podaję z ulubioną surówką!

 

Enjoy!

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz