Domowa chińszczyzna z patelni

Uwielbiam fantazjować… A Wy?  Uważam, że to koronna zdobycz ewolucyjna! Ostatnio gdy kładę się do lóżka nawiedza mnie jedna, szczególnie pobudzająca fantazja… Mmmm… Fantazjuje o chińszczyźnie! O masie cudownie pikantnego i egzotycznego jedzenia! Równie często fantazjuje o hinduskim jedzeniu, jestem bardzo otwarta ;)

Problem polega na tym, że w moim mieście ciężko o łatwo dostępne, smaczne i autentyczne orientalne jedzenie… Knajp z taką kuchnią jest jak na lekarstwo i jakoś mi tam niestety nie po drodze, choć motywacji mi nie brakuje. No cóż – pozostaje eksperymentować w domu!

Pocieszający jest niewątpliwie fakt, że egzotyczne składniki można już bez większych problemów dostać w tradycyjnych sklepach, jeśli najdzie nas ochota na zaawansowaną kuchnie orientalną zawsze możemy skorzystać z jednego z wielu sklepów internetowych.

Ja  przestawiam Wam ekspresową, domową chińszczyznę! Od razu uprzedzam, że to pewnie nie jest najbardziej profesjonalna wersją tej potrawy,  wierze ze wielu z Was jadło to w lepszej wersji podczas pobytu w Pekinie ;)

IMG_4069

Dla dwóch osób:

pierś z kurczaka, pokrojona w cienkie paseczki

opakowanie makaronu Mie

jedna czerwona cebula

dwie garści małych pieczarek

czerwona papryka

garść groszku cukrowego

szczypta chilli

dwie łyżki sosu sojowego (+ dwie łyżki do marynowania kurczaka)

łyżka sosu teriyaki

2 ząbki czosnku

łyżeczka startego imbiru

olej rzepakowy

sezam do posypania gotowego dania

 

Kurczaka zamarynuj w dwóch łyżkach sosu sojowego (ok. 1h w lodówce). Wrzuć na rozgrzaną patelnie, podsmaż, odłóż, nakryj folią aby nie ostygł.

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej dwie łyżki oleju rzepakowego, wrzuć pokrojony w plasterki czosnek, tarty imbir oraz chilli i chwilę smaż na dużym ogniu. Dodaj pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę oraz paprykę, równie cienko pokrojoną, smaż ok. 2 min. Dodaj pieczarki i groszek cukrowy, smaż kolejną minutę. Dolej sosy i od razu dołóż na patelnie gotowy makaron, mieszaj energicznie aby całość się połączyła. Przełóż do miseczek, połóż na wierzch kawałki kurczaka, posyp sezamem, jedz :)

Enjoy!

2 thoughts on “Domowa chińszczyzna z patelni

Dodaj komentarz