Uwielbiam szparagi! Czas aby pojawiły się na blogu :) Nie mam pojęcia dlaczego ludzie boją się szparagów. Ich przygotowanie jest proste a efekt zawsze smaczny! Jeśli dopiero zaczynasz przygodę ze szparagami to zdecydowanie polecam Ci ich zieloną wersję. Nie ma potrzeby ich obierania, wymagają krótkiej obróbki cieplnej – możesz je blanszować, grillować lub upiec! Po 5 min są gotowe. Szybko, prosto, smacznie i efektownie!
Dziś sałatka z zielonych szparagów i chorizo.
Porcja dla dwóch osób:
10 cienkich plasterków chorizo
Dwie garści rukoli
Parmezan
Sos winegret (oliwa z oliwek 1/4 szklanki, ząbek czosnku, dwie łyżki soku z cytryny, łyżka płynnego miodu, łyżeczka musztardy)
Przygotuj dwa talerze, ułóż na nich rukolę i skrop sosem winegret. Na suchej patelni ułóż plasterki chorizo i krótko przesmaż, ułóż na sałacie. Zielone szparagi umyj, odkrój zdrewniałą końcówkę, włóż na 3 minuty do wrzątku. Wrzuć je na chwilę na tą samą patelnie na której podpiekane było chorizo i krótko przesmaż, ok. 2 min. Szparagi ułóż na sałacie, posyp parmezanem i świeżo mielonym pieprze.
Enjoy!